Leder: Vi må snakke om eldrekraften!

Er det ett ord jeg er lei av etter bare noen korte uker i redaktørstolen her i magasinet Pensjonisten, er det ordet eldrebølgen.

– Vi må ikke glemme pensjonistenes store samfunnsbidrag, skriver redaktør Ingunn Solli i  sin leder til  Pensjonisten nr. 1/2025. Foto: Ellen J. Jarli.

– Vi må ikke glemme pensjonistenes store samfunnsbidrag, skriver redaktør Ingunn Solli i sin leder til Pensjonisten nr. 1/2025. Foto: Ellen J. Jarli.

Av Ingunn Solli, redaktør

Ifølge politikerne skal det visstnok komme den reneste tsunamien av demente gamlinger og skylle inn over landet. Folk som ikke henger med i samfunnet lengre og som trenger hjelp til alt. Bekymringen for kommuneøkonomien er stor, og hvem skal egentlig ta seg av alle disse gamle? 

Men bildet er langt mer nyansert. Sannheten er at store deler av frivillig sektor ville gått i stå uten pensjonistenes innsats. I en fersk rapport fra Ny Analyse utført for Senter for et aldersvennlig Norge, har de sett på nettopp verdien av aktive seniorer. Og det er ikke småtterier. Pensjonistenes samfunnsbidrag er faktisk verdt 40 milliarder kroner hvert eneste år. Tenk litt på det tallet. Og med riktig innsats kan verdien være doblet i 2035, viser framskrivningene. Det offentlige og samfunnet ellers tjener dermed store summer på at pensjonister bruker av sin fritid til frivillig innsats i sitt nærmiljø, både gjennom lag og foreninger og i nettverket sitt. Pensjonistenes bidrag utgjør en betydelig verdiskaping som ikke fanges opp i det vanlige nasjonalregnskapet.

«Slutt å snakke om eldre som en byrde. Snakk om eldrekraften!»

Over hele landet gjør pensjonister blant annet en helt uvurderlig innsats som omsorgspersoner for syke ektefeller og samboere – slik at kommunen sparer penger. De henter også barnebarn på SFO og stiller opp når ungene har øyekatarr og ikke får gå i barnehagen – slik at foreldrene kan gå på jobb og holde samfunnsmaskineriet i gang. Pensjonistene passet barnebarn i mer enn 31 millioner timer i fjor! 

De klipper dessuten hekken til naboen og handler inn mat for venner som er dårlige til beins. De er lesevenner for skolebarn som skal lære å lese, og de er kjørelærere for familiens tenåringer. Spreke og aktive seniorer lager mat på eldresentrene og er besøksvenner i fengslene. Med mye, mye mer. Eldre mennesker er forresten også bærere av erfaringer, tradisjoner og historie – et viktig samfunnslim.  

Derfor er min oppfordring til politikerne i valgåret 2025, krystallklar: Slutt å snakke om eldre som en byrde. Snakk om eldrekraften!